woensdag 3 maart 2010

YAESU FT950 + DMU2000

Al meer dan een week staat hier naast mijn eigen Yaesu FT950 de FT950 + DMU2000 van Jack PA3WDH te blinken. Een prima gelegenheid om die combinatie eens flink aan de tand te voelen.


Wat is de DMU2000 nou eigenlijk? Yaesu noemt de DMU2000 heel mooi een Data Management Unit. Prachtig allemaal maar wat kunnen we er allemaal mee? 

We starten met de spectrum band scope. Met de band scope kun je in 1 oogopslag zien wat er boven en onder de door jou gebruikte frequentie gebeurt. Naast de band scope heeft de DMU ook nog een audioscope /oscilloscope aan boord. Ideaal om je eigen maar ook het signaal van andere te bekijken. De SWR frequentie sweep functie laat precies zien in welk band gedeelte je antenne in resonantie is. Een memory channel list oftewel een lijst van alle zelf ingevoerde geheugenkanalen met de zelf bijgevoegde naam. Uiteraard een Wereldklok met een grayline functie zodat je kan zien waar het op dat moment donker en licht is. Een rotorcontroller en een logboek functie. Al met al een flinke uitbreiding op de bestaande functies en mogelijkheden van de FT950.


Ik heb eerder tijdens de PACC al eens met deze prachtige combinatie mogen werken en was toen behoorlijk onder de indruk. Met name de bandscope functie was toen een genot om mee te werken. Naast die prachtige bandscope heeft het kastje nog meer te bieden dus hup aan de slag.

Uiterlijk ziet de DMU2000 er simpel uit en heeft op een card reader en een on/off switch na geen toeters en bellen op de voorkant. Helaas is de behuizing van de DMU iets hoger als die van de FT950 zodat deze dus niet naadloos een lijn vormen.  Verder vinden we alle aansluitingen netjes op de achterkant. Toen ik het apparaat voor het eerst oppakte schrok ik een beetje vanwege het geringe gewicht. Voor de aanschafprijs van +/- € 1000,00 verwacht je een stevig apparaat toch? Om de DMU te kunnen gebruiken moet je eerst de meegeleverde scope unit in je FT950 installeren. Aangezien Jack (PA3WDH) dat al gedaan had hoef ik mij daar verder niet druk om te maken. Om te zien wat de DMU voor ons kan doen hebben we ook nog een monitor nodig. De DMU is voorzien van een VGA output dus kun je daar zonder problemen de meeste computer schermen zo aanhangen.

Het aansluiten van de DMU is verder een fluitje van een cent, spanning erin, monitor aansluiten, USB of PS/2 keyboard eraan en uiteraard de kabel die de DMU met de radio verbind aansluiten en klaar. In de gebruiksaanwijzing staat dat de DMU minimaal 2,5cm ruimte aan beide zijde moet hebben om zijn warmte kwijt te kunnen, ik heb voor de zekerheid het apparaat vrij op een andere plaats neergezet zodat alle warmte prima weg kan. Verder bied de DMU nog de mogelijkheid tot het aansluiten van een GPS ontvanger op de Com jack aansluiting. Het rotor stuur programma plaatst je huidige locatie (uit de GPS) dan precies op de juiste plek op de groot cirkel map. De DMU heeft ook nog audio in en uit aansluitingen. Audio uit kun je nog niets mee, audio in kan je gebruiken in combinatie met de audio scope.

Nu we alles hebben aangesloten kan de DMU eindelijk aangezet worden. Eerst de radio aan en dan de DMU. Instellen van de tijd, locatie e.d. slaan we even over. Dat was allemaal al gedaan in dit exemplaar.

We starten in de menu mode operation: Eigenlijk iets waar ik gelijk al blij van wordt. Als er iets is waar ik me dagelijks groen en geel aan erger is het wel het menu van de FT950. Met de DMU is dat gelijk verleden tijd. Prima weergeven waardoor je gelijk een overzicht hebt van de functies en de ingestelde waardes. Echt een verademing! Door middel van de F toetsen op je keyboard is alles uitstekend te bedienen.

In elke modes staat er bovenaan in het scherm de belangrijkste status info over de tranceiver vermeld. Frequentie, mode, filter instellingen... dit staat in elk menu duidelijk zichtbaar boven in het scherm zodat je niet steeds terugmoet om bepaalde basis instellingen te bekijken. Dit is erg handig en overzichtelijk uitgevoerd.

De Wereldklok: Dit menu bied de mogelijkheid tot het bekijken van de locale tijd in verschillende steden over de hele Wereld. Naast een lijst van bekende Wereldsteden kun je zelf ook op een makkelijke manier steden toevoegen. Met de F7 toets kun je kiezen tussen de gewone Wereldkaart en de kaart welke laat zien waar het licht en donker is. Je kunt in dit menu ook een timer instellen en/of zelfs een alarm tijd. Leuk om te zien hoe laat het bij je tegenstation is, geeft je gelijk veel meer inzicht waarom je bepaalde landen op sommige tijdstippen niet hoort.

De meest gebruikte functie (door mij althans) is de Spectrum Scope. De spectrum scope laat zien wat er in een door de gebruiker zelf ingesteld frequentie gebied allemaal aan signalen ontvangen worden. Reuze handig als je een QSY wil naar een andere vrije frequentie. Je ziet eigenlijk in een oogopslag welke frequentie er vrij is en welke niet. Tijdens een contest pik je zo de stations op. De spectrumscope werkt echt prachtig, duidelijk alles zichtbaar en als je met de VFO knop naar een zichtbaar gebruikte frequentie draait volgt de marker zonder lastige vertraging. Een nadeel vindt ik dat je niet door middel van een muisklik gelijk naar de gewenste frequentie kan springen. Eerlijk is eerlijk, met de VFO knop gaat het echter ook prima. Ook hier weer is alles makkelijk in te stellen.

De Audio Scope en Oscilloscoop: Met de audioscope is het mogelijk je eigen signaal weer te geven. Dit is dus een prefect hulpmiddel tijdens het instellen van je TX signaal (speech processor, mic EQ en mic gain). Tevens kun je het signaal van je tegenstation bekijken. En erg handige functie waar je uren zoet mee kan zijn (ik spreek uit ervaring).


Het logboek: Dit heb ik niet uitgeprobeerd maar het zag er uit als een handig logboek programma. Uiteraard leest hij alle data (frequentie, tijd, signaal...) uit de radio vanzelf mee. Maar de DMU heeft geen verbinding met het internet. Dus informatie van je tegenstation moet je zelf ingeven. Dit in tegenstelling tot veel andere logboek programma's die deze informatie van internet halen. Dit is echt een enorm gemist. Tevens mis ik hier een DX cluster!

Temperatuur en SWR indicatie: Met deze functie kun je zowel de status van de eindtrap als mede de SWR van de aangesloten antenne bekijken. Dit is een erg handige functie en werkt uitstekend.

De groot cirkel map en de rotor controller: Een groot cirkel map gebruikte ik altijd al, wellis waar nog als papieren poster maar het voldeed. Een groot cirkel kaart met je eigen station centraal in het midden is een ideaal en onmisbaar hulpmiddel om de richting naar je tegenstation te bepalen. De cirkelmap in de DMU is ideaal omdat hij net als de kaart laat zien welke richting je op moet draaien om je antenne optimaal op je tegenstation te richten. De DMU combineert dat met met het rechtstreeks aansturen van de rotor. Ook hier is het weer een gemis dat de DMU niet aan internet hangt. De antenne automatisch naar de juiste richting laten gaan als je het callsign van een tegenstation invoert is er dus helaas niet bij omdat je simpelweg zijn coördinaten niet hebt. Verder werkt de sturing alleen met een beperkt aantal soorten Yaesu rotoren, gebruik je dus een ander soort of merk dan heb je pech.


Zelf gebruik ik nooit geheugen kanalen maar mocht je dat wel doen dan kun je met DMU heel handig en overzichtelijk een lijst maken van je favoriete frequenties en stations. Alle memory en log data kunnen op een Compact Flash card worden opgeslagen. Jammerlijk kan dit niet via USB naar een ander opslag medium (gewoon naar de PC zou wel wat zijn).

Conclusie: De DMU is een prachtige en zeer nuttige uitbreiding op de FT950. Met name het menu, de spectrum scope, de audio monitor en de groot cirkelmap in combinatie met de rotor controller zijn de moeite waard. Minder te spreken ben ik over het ontbreken van de mogelijkheid om de DMU met een muis te bedienen. Ook heeft de DMU helaas geen mogelijkheid tot het aansluiten op het internet. Hierdoor mis je een DX cluster en tevens een groot aantal mogelijke functies in het logbook.

Onmisbaar is een groot woord maar de DMU brengt zoveel gemakt en extra's dat ik zeker overweeg zelf ook een DMU aan te schaffen. Ik geeft toe, de DMU is niet goedkoop. Maar als je de aanschafprijs optelt bij die van de FT950 heb je ineens wel heel erg veel radio voor dat geld!

8 opmerkingen:

  1. Duidelijke uitleg flip. Echter blijft het een hoop geld voor tja redelijk leuke tooltje. persoonlijk vind ik de investering het niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Flip leuke test. Het lijkt me een mooi apparaat, maar heb er het geld ook niet voor (over). Ik houd het maar bij Ham Radio de Luxe.
    73, Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi tets rapport Flip en duidelijke uitleg.
    Lijkt mij een mooie uitbreiding voor bij de FT950.

    73s Peter

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Flip

    DMU hier naast me FT2k gehad en moet zeggen prima aanvulling. Ondanks het een hoop geld is is het toch leuk en erg handig. Bandscope en de filter instelling zijn in 1 oog opslag te zien. Nu zit het in me set gebakken en wil niet meer zonder. Dus zeker een plus.

    Marco PE2MC

    BeantwoordenVerwijderen
  5. leesbare menu,s ipv de cryptische omschrijvingen de bandscope zijn de functies die ik gebruik
    ook zou het mogelijk moeten zijn om de hele menu configuratie te back uppen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Duidelijke beschrijving van het apparaat. Voor die prijs had er een monitor plus toetsenbord inbegrepen moeten zijn. Nu je alleen het kastje krijgt en de functies voor mij niet zo geweldig zijn en ik de rotorfunctie ook niet kan toepassen, vind ik het de investering niet waard.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 1000 euro voor iets wat ook gratis te krijgen is en beter werkt op veel meer radio's : www.ham-radio-deluxe.com . Tja.....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ik heb er een . geweldig mooi
    en erg handig als je er niet zoveel verstand van hebt als ik . je kan alles wat je 950 doet zo op het scherm aflezen
    ik heb hem wel overgenomen nieuw kan ik de dmu niet betalen 2e hands gaat het nog wel

    BeantwoordenVerwijderen