Eigenlijk heb ik het portofoontje al 3 maanden in huis en heb uiteraard al naar hartelust met dit schitterende apparaatje zitten spelen. Nu ging ik twee weken op vakantie naar Drente en had geen zin om een complete uitrusting mee te slepen. Dus ik dacht laat ik dat kleine portofoontje dan maar mee nemen. Mocht ik dan de behoefte hebben kan ik in ieder geval nog een verbinding maken. Bovendien had ik dan eindelijk de kans om in alle rust eens de rest van de mogelijkheden van het apparaat te ontdekken.
Dat deze kleine tranciever goed functioneerde had ik inmiddels al ontdekt maar veel verder dan wat basis mogelijkheden was ik nog niet gekomen. Dus voor alle zekerheid ook de gebruiksaanwijzing maar mee genomen. Ik wist bijvoorbeeld dat je ook FM radiostations kon beluisteren maar hoe dat werkte? Ik ben tevens in het bezit van een programmeer kabel, omdat we niet alleen de set maar ook de laptop thuis hebben gelaten waren we aangewezen op de weinige toetsjes van het apparaatje. Helemaal niet erg bleek al eerder, de UV3R laat zich uitstekend met de hand bedienen en programmeren. Ik had wel al wat voorwerk gedaan door thuis zo veel mogelijk repeaters en andere interessante frequenties te programmeren. Jammer dat je de geprogrammeerde kanalen niet een naampje kan geven.
De Baofeng wordt standaard geleverd met een tweetal antennes, eentje voor 2 meter en de ander voor 70 centimeter. Op zich werken deze antennes prima maar erg handig is het niet natuurlijk. Daarom heb ik beide sprietjes vervangen voor een duoband antenne van Diamond. Deze is een stuk langer dus even makkelijk de porto in je borstzak van je overhemd stoppen gaat dan niet meer. Deze antenne werkt stukken beter, zowel op 2m als op 70cm merkte ik gelijk een duidelijke verbetering ten opzichte van de originele sprietjes. Omdat niet iedereen van het gezin even enthousiast is over mijn hobby heb ik de bijgeleverde handsfree set aan de porto geknoopt. Hoewel gratis bijgeleverd werd ik hier toch niet echt blij van. Het oortje klinkt nergens naar en blijft zwaar achter in volume, ik moest het volume van de portofoon op maximaal zetten om iets hoorbaars uit het koptelefoontje te toveren. Ook de oorbeugel is gemaakt oor Chinese oortjes denk ik? De TX audio klinkt zacht maar goed volgens tegenstations waarmee ik mee getest heb. Het allergrootste probleem is nog wel dat de zender niet meer uitschakelt als je PTT hebt gemaakt met deze headset. Pas nadat je de plug er helemaal uit getrokken hebt schakelt de porto weer over op ontvangst. Totaal onbruikbaar naar mijn idee! Een goed werkende speakermic met hoofdtelefoon uitgang is misschien een beter idee.
Waar ik dan weer wel vrolijk van wordt is de accu. Deze gaat lekker lang mee nadat deze volledig is opgeladen. In mijn geval heb ik 3 avonden lekker kunnen spelen voordat hij weer op de lader moest. Een precieze meting heb ik er niet aan verricht maar het viel mij op dat hij lekker lang mee gaat. Wat mij ook op viel is de prima leesbaarheid van het display bij zonlicht. Ik heb ook een aantal andere portofoons waarbij dit een stuk minder is. Zoals eerder al opgemerkt kan de porto ook FM radio ontvangen. Dit heeft niet zozeer mijn interesse maar omdat ik nou eenmaal wilde weten hoe dat werkte heb ik het toch geprobeerd. Ik was behoorlijk verbaast. Vooral verbaast over de geluidskwaliteit en het volume van deze kleine krachtpatser. Niet te geloven wat een geluid er uit z'n klein speakertje kan komen. Verder was het ontvangst prima. Ook hier is het jammer dat je geen naam aan je favoriete zender kan plakken. Vanaf de camping in Drente hoorde ik aardig wat radioverkeer op de amateurbanden. Buiten het radioverkeer op de verschillende repeaters hoorde ik stations uit z'n beetje alle noordelijke provincies voorbijkomen.
Zenden was een ander verhaal dus vaak bleef het bij ontvangen alleen. Vaak bleek de 3 watt die het tranceivertje levert net niet genoeg om een goeie verbinding tot stand te brengen. Deze stations waren allen meer dan 20KM van mijn vakantie verblijf verwijderd! Niet zo verwonderlijk dat het niet tot een QSO is gekomen met deze stations. Toch was ik verrast dat ik deze stations kon beluisteren. Via de repeaters ging een stuk beter, zowel op 2mtr als op 70cm was genoeg te werken. Prachtig ook dat ze in Noord Nederland verschillende 70cm repeaters aan elkaar gehangen hebben. Zo is het op dit moment mogelijk om met een klein portofoontje verbinding door heel Noord Nederland te maken. Ik heb tijdens mijn verblijf in Drente meerdere malen verbinding gemaakt via dit netwerk van repeaters en dat werkte perfect. Zo was een QSO met Groningen of Friesland geen enkel probleem. Petje af voor de groep amateurs die dit tot stand gebracht hebben. In deze tijd van commerciƫle digitalisering (D-Star) is dit een verademing. Heerlijk om te zien dat er ook nog amateur initiatieven bestaan die wel met radio amateurisme te maken hebben Meer info:....
Ik heb me uitstekend vermaakt met de Baofeng UV3. Als ik dit kleine portofoontje vergelijk met de portofoons die ik al in mijn bezit had presteert deze erg goed. Zijn er nog dingen die ik mis? Ja, zoals al eerder gemeld zou het erg handig zijn als je de geheugenkanalen een naam kon geven. Verder zou een numeriek toetsenbord met DTMF toontjes handig zijn voor mensen die via echolink willen werken. Ook vond ik het volume in de laagste stand nog steeds een beetje aan de hoge kant. Scannen met de UV3R is mogelijk maar veel te traag naar mijn mening. Je kunt zelf instellen of je de memory channels wil scannen of juist een bandgedeelte. Ook mis ik de mogelijkheid om bepaalde memory channels uit te sluiten (over te slaan) tijdens het scannen. De dual watch functie werkt erg goed, zo kun je terwijl je ergens aan het luisteren bent je favoriete frequentie in de gaten houden. Zodra er activiteit is op die andere frequentie schakelt de tranceiver gelijk over. De riemclip (die prima werkt) zit in de weg als je de portofoon in de tafelstand wil zetten. Nou we het toch over die tafelstand hebben, meer dan een standart is het eigelijk niet. Toen ik de portofoon voor het eerst uit de doos haalde dacht ik gelijk dat er een tafellader bij zat. Nou kan je wel de accu laden maar dan moet deze eerst uit de portofoon gehaald worden. Niet echt handig natuurlijk. Als tafel statief is het wel handig, ik gebruik hem regelmatig in de shack om de porto stevig neer te zetten. Zonder tafelstatief valt de portofoon snel om, zeker met de langere Diamond antenne is een klein stootje tegen de tafel al genoeg om het apparaat te doen vallen.
Met eerdere portofoons deed ik nooit zoveel. Dit had natuurlijk met het formaat en gewicht te maken, maar ook de gedachte dat je met z'n draagbare tranceiver niet zo veel kon zorgde ervoor dat hij vaak gewoon thuis bleef liggen. Nu met de Baofeng die niet veel weegt en klein genoeg is om zo in je zak te steken gaat deze wel regelmatig mee. Als je buiten de bebouwing komt sta je verbaast van de mogelijkheden van z'n klein tranceivertje. Zou ik bijna vergeten dat ik op de camping bijna dagelijks de zaklamp functie heb gebruikt, erg handig in een donker bos! Op internet lees ik de laatste tijd ook veel over deze portofoon. Er is een erg actieve Yahoogroup waar dagelijks een hoop nieuws e.d. voorbij komen. Zo is er ook een clubje amateurs die druk in de weer zijn om de Baofeng voor APRS te gaan gebruiken. Ik vindt het nog steeds ongelofelijk dat je voor +/- € 35,00 z'n compleet en goed werkend duoband apparaat kan kopen. Bedenk daar nog een dualband antenne en een speakermic bij en je hebt een uitstekende vakantie porto voor +/- € 50,00 in je koffer zitten.
O ja, ik zag van de week ook een mooi lederen hoesje voor deze kleine krachtpatser!